Joodse begraafplaats

Sinds eind 2012 is het plan ontstaan om een opknapbeurt te geven aan de Joodse Begraafplaats in Dinxperlo. De gemeente wilde het project ondersteunen, Dinxpers Belang zou zorgen voor bemensing en SLG voor onder andere gereedschappen en advies. LandschapVrijw400Vanaf mei 2013 is de Werkgroep Joodse begraafplaats Dinxperlo officieel! De werkgroep is actief met het opknappen van de begraafplaats. De graven worden schoongemaakt, grint voor de grafstenen wordt gereinigd en/of vernieuwd en ook het grasveld blijft onderhouden. Inmiddels is er een nieuwe beukenhaag geplaatst en de omheining compleet vernieuwd. De oorspronkelijk periode is inmiddels met wederzijdse toestemming verlengd. De leden van de werkgroep zijn voorlopig dan ook met regelmaat te zien voor het noodzakelijke onderhoud.

Over de Joodse diaspora en Joden in Dinxperlo is een lesbrief uitgebracht. Deze lesbrief, welke werd samengesteld door de werkgroep Joodse begraafplaats, is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en voor groep 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.

 

TeNGeschiedenis rondje Dinxperlo

De werkgroep Joodse begraafplaats verzorgt ook speciale rondleidingen aangaande de geschiedenis van de Joodse inwoners in Dinxperlo.
Diverse groepen scholieren uit het basis- en middelbaar onderwijs hebben inmiddels al een rondleiding gekregen, waarbij de indrukwekkende geschiedenis van de joodse inwoners in Dinxperlo werd belicht.

Het bijbehorend filmpje is te bekijken via de button hieronder. Daarnaast is er ook nog in samenwerking met de VVV een interessante Erfgoed fietsroute gepresenteerd. Vanwege hun grote inzet hebben de vrijwilligers van het Dinxpers Belang de Monumentenprijs 2013 ontvangen.

 

Wilt u meer weten? Via de onderstaande vier links krijgt u aanvullende informatie;

Filmpje over Joden in Dinxperlo
Lesbrief Joden in DInxperlo
Lesbrief Joodse Diaspora
Religieus-erfgoed