Heimatverein Suderwick

Na het gezamenlijke buurtfeest in 2010 welke zich velen zullen herinneren als “750 Jaor Dinxperwick”, is de paraplu naam Dinxperwick een actief leven gaan leiden. Toen werd reeds besloten meer gezamenlijke acties te organiseren zodra dit in beide dorpen een actueel item is. De Heimatverein is dan ook een zeer gewaardeerde ‘buurman’ om grensoverschrijdend mee samen te werken.

Dinxperwick is – niet meer en niet minder – een volledig cultureelhistorisch eigendom, ontstaan en toebehorend aan de gezamenlijke inwoners uit Dinxperlo en Suderwick. Overigens heeft het Dinxpers Belang geen enkele binding met anderen die Dinxperwick als onderdeel zien van hun uitingswijze.

hvslogo

Vanwege het feit dat het gebied waarop Dinxperlo en Suderwick liggen al meer zeveneneenhalve eeuw bewoond is, werd er enkele jaren terug een historische buurtfeest “750 jaor Dinxperwick” gehouden. Een enorm gezellige dag, net ff oaver de grense in de Soerick.

Spittend in de geschiedenis van Suderwick en omstreken is men een akte uit 1260 tegengekomen met daarin de vermelding van de Suderwickse boerderijen ‘de Könnink en Gebbink nahe Dinxperlo geleghen’. Dit is tot nu toe de oudste bekende vermelding van de namen Suderwick en Dinxperlo.

Bij een gezinsfietstocht van 30 kilometer langs vele historische plekken aan beide zijden van de grens werden al snel de verschillende historische en culturele overeenkomsten duidelijk. De volgestroomde feestweide bij Bolandshof was voor de rest van de dag een goed voorbeeld van, dat door wederzijdse samenwerking zelfs een feestje bouwen geen probleem behoeft te zijn.DXW-002